Blog

A spanyol étkezési szokások

2023-08-16
A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, legismertebb spanyol bor a sherry amit, szinte minden étkezésnél fogyasztanak

A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, legismertebb spanyol bor a sherry amit, szinte minden étkezésnél fogyasztanak. Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, ma a spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab. A főzés egyik fő alapanyaga az olívaolaj, de gyakran használják a sertészsírt is.

 

Közkedvelt a zöldségek közül a padlizsán, a zöldpaprika és az olívabogyó, ezeket párolva, sütve, főzve fogyasztják, kedvelt még a mandula is, amit sok ételben, süteményben megtalálunk. Gyakran használják a sáfrányt is. Sok étel alapjaként ún.sofritot készítenek amely fokhagymából, vöröshagymából, paradicsomból,valamint petrezselyemből áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Kenyeret és salátát szinte minden mellé fogyasztanak. Kedveltek a különböző sajtok, is, mint pl.juh, és a kecskesajtok, a kolbászok is népszerűek, sok ételt, pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, ritkán.

Spanyol nemzeti étel a paella, mely sofrito alapon, rizst,sáfrányt, sonkát, olívaolajat,  tenger gyümölcseit tartalmaz.

 

Tapas

Előételként ún.tapas fogyasztása igen népszerű. Amit főként este 21-23h között, vacsora előtt fogyasztanak. Tapas többféle, ízben megtalálható pl.chilis, tengeri halakból, esetleg húsból, és kolbászból.

 

Cocido

Főételként tálalják a cocidot mely különböző húsokból,kolbászokból készül babbal és zöldségekkel.

 

Churos

Desszertként churros-t fogyasztanak, ami talán nem is igazán tarozik a desszert kategóriába, ezt az édes süteményt kávéba vagy forró csokiba mártogatva fogyasztanak. Íze hasonlít a nálunk készített farsangi fánkéra.

 

Tortilla

Igen elterjedt még a spanyol tortilla, nem összekeverendő a mexicoi tortilla-val. Ez tojásból készült omlett, sült paradicsommal.

 

Gazpacho

gazpacho-t egész Spanyolországban megtalálhatjuk Ez egy hidegen tálalt leves, amely alapja a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, szárított zsemlekockát, és ecetet is tartalmaz.

Kedvelt a  tengeri halak, és a tenger gyümölcseinek fogyasztása. 
Sok helyen találkozhatunk a tintahalal saját tintájában megfőzve, rizs körettel.(chipirones en su tinta).

 

Jamon-serrano

És végül de nem utolsó sorban a jamon-serrano a spanyolok nemzeti sonkája amit, vékony szeletekre vágva reggelire fogyasztanak, de előételként ,tapasként is fogyasztják, ezenkívül sok étel alapja is.

Érdekesség:

Ezt a fajta sonkát nem füstölik hanem egyszerű sózással tartósítják. Ez az eljárás több mint 2000 éves hagyományra tekint vissza. Elkészítése több fázisban történik. A sonkát kézzel dörzsölik be sóval majd 6-14 hónapig áll súlyának megfelelően tovább a sóban. Ezután megtisztítják a sótól majd felakasztva tárolják kb.90 napig, utolsó szakasz az érlelés ami újabb 12 hónapig tart. Az eljárások közt ügyelnek a hús hőmérsékletére, későbbiekben pedig a helyiségben lévő páratartalomra, hogy a sonka ne száradjon ki. A sonkákat minőség szerint is kategorizálják :

  1. cellar típusú: csak általános ételeket kapó sertésből
  2. recebo típusú: életének utolsó részében szinte csak makkot fogyasztó sertésből
  3. bellota típusú: csak makkot fogyasztó sertésből

Makkot fogyasztó sertésből készült sonkák minőségét a csomagoláson található makkok számából láthatjuk.

Nyílt nap a Mar de Pulpí 8. fázisában

2024-12-06

Miért is kell egy szakértő konzulens a Spanyol ingatlan vásárláshoz?

2024-10-30

Befektetőknek

2024-10-12

Befektetőknek

2024-10-12

2024-10-12

Olcsóbb ingatlanok találhatók:

2024-06-12

70.000 EURO alatt

2024-05-04

Bemutató látogatások

2024-03-20

Bonavida Nyilt Napok Torrevieja-ban

2024-03-19

Tavaszi ingatlanbörze

2024-03-19

Lefoglalva! Átadás: 2025 II. név

2024-01-28

Inditó kérdéseink:

2024-01-24

Bonavida - Önöknek intézzük

2024-01-24

Eladva!

2024-01-24

Indul az új esztendő a Bonavida-nál is!

2024-01-07

Ünnepek

2023-12-09

A legjobb alkalom befektetni!

2023-11-06

Torreviea - uj fejlesztési terület.

2023-11-05

Bonavida Spanyol Ingatlanbefektetési Nyilt Napok Budapesten.

2023-10-29

Új nyaralók foglalhatók!

2023-10-14

Altea

2023-08-16

Elche

2023-08-16

A spanyol étkezési szokások

2023-08-16

Bonavida - Önöknek intézzük

2023-06-30

Üdvözlet a paradicsomban

2023-05-16

Alicante-i árak

2023-05-15

Bonavida hol is dolgotik?

2023-05-14

Santa Pola

2023-04-28

Torrevieja és Orihuela

2023-04-28

Spanyolországi élet

2023-04-21

Kiadó apartman

2023-04-20

Jogi esetek. Szóval elkellhet a segítség..

2023-04-17

Santa Pola

2023-04-03

San Miguel de Salinas

2023-04-03

Torrevieja

2023-04-03

Villamartin

2023-04-03

Cala Mosca

2023-04-03

Árak, trendek

2023-03-12

Costa Blanca

2023-03-12

Új procect La Mata-n

2023-03-04

Új épitési projectek a Costa Blanca-n

2023-02-27

Új épitési projectek a Torrevieja-ban

2023-02-27

Jön: Valonai Resort (Torrevieja)

2023-02-26

Kikötőfejlesztés Torreviejában

2023-02-25

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése