Blog

A spanyol étkezési szokások

2023-08-16
A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, legismertebb spanyol bor a sherry amit, szinte minden étkezésnél fogyasztanak

A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, legismertebb spanyol bor a sherry amit, szinte minden étkezésnél fogyasztanak. Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, ma a spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab. A főzés egyik fő alapanyaga az olívaolaj, de gyakran használják a sertészsírt is.

 

Közkedvelt a zöldségek közül a padlizsán, a zöldpaprika és az olívabogyó, ezeket párolva, sütve, főzve fogyasztják, kedvelt még a mandula is, amit sok ételben, süteményben megtalálunk. Gyakran használják a sáfrányt is. Sok étel alapjaként ún.sofritot készítenek amely fokhagymából, vöröshagymából, paradicsomból,valamint petrezselyemből áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Kenyeret és salátát szinte minden mellé fogyasztanak. Kedveltek a különböző sajtok, is, mint pl.juh, és a kecskesajtok, a kolbászok is népszerűek, sok ételt, pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, ritkán.

Spanyol nemzeti étel a paella, mely sofrito alapon, rizst,sáfrányt, sonkát, olívaolajat,  tenger gyümölcseit tartalmaz.

 

Tapas

Előételként ún.tapas fogyasztása igen népszerű. Amit főként este 21-23h között, vacsora előtt fogyasztanak. Tapas többféle, ízben megtalálható pl.chilis, tengeri halakból, esetleg húsból, és kolbászból.

 

Cocido

Főételként tálalják a cocidot mely különböző húsokból,kolbászokból készül babbal és zöldségekkel.

 

Churos

Desszertként churros-t fogyasztanak, ami talán nem is igazán tarozik a desszert kategóriába, ezt az édes süteményt kávéba vagy forró csokiba mártogatva fogyasztanak. Íze hasonlít a nálunk készített farsangi fánkéra.

 

Tortilla

Igen elterjedt még a spanyol tortilla, nem összekeverendő a mexicoi tortilla-val. Ez tojásból készült omlett, sült paradicsommal.

 

Gazpacho

gazpacho-t egész Spanyolországban megtalálhatjuk Ez egy hidegen tálalt leves, amely alapja a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, szárított zsemlekockát, és ecetet is tartalmaz.

Kedvelt a  tengeri halak, és a tenger gyümölcseinek fogyasztása. 
Sok helyen találkozhatunk a tintahalal saját tintájában megfőzve, rizs körettel.(chipirones en su tinta).

 

Jamon-serrano

És végül de nem utolsó sorban a jamon-serrano a spanyolok nemzeti sonkája amit, vékony szeletekre vágva reggelire fogyasztanak, de előételként ,tapasként is fogyasztják, ezenkívül sok étel alapja is.

Érdekesség:

Ezt a fajta sonkát nem füstölik hanem egyszerű sózással tartósítják. Ez az eljárás több mint 2000 éves hagyományra tekint vissza. Elkészítése több fázisban történik. A sonkát kézzel dörzsölik be sóval majd 6-14 hónapig áll súlyának megfelelően tovább a sóban. Ezután megtisztítják a sótól majd felakasztva tárolják kb.90 napig, utolsó szakasz az érlelés ami újabb 12 hónapig tart. Az eljárások közt ügyelnek a hús hőmérsékletére, későbbiekben pedig a helyiségben lévő páratartalomra, hogy a sonka ne száradjon ki. A sonkákat minőség szerint is kategorizálják :

  1. cellar típusú: csak általános ételeket kapó sertésből
  2. recebo típusú: életének utolsó részében szinte csak makkot fogyasztó sertésből
  3. bellota típusú: csak makkot fogyasztó sertésből

Makkot fogyasztó sertésből készült sonkák minőségét a csomagoláson található makkok számából láthatjuk.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése