Blog

Spanyolországi élet

2023-04-21
Nagyon sokan érdeklődtök a spanyolországi dolgok iránt, az ottani élet, megélhetés, lehetőségek:

Spanyolországi élet

 

 

Nagyon sokan érdeklődtök a spanyolországi dolgok iránt, az ottani élet, megélhetés, lehetőségek:

 

Ingatlan: Az ingatlan árak szóródnak, nagyobb várásokban a tengerpart közelében az ingatlanárak kb. a budapesti ingatlan árakhoz hasonlítanak. A különbség az, hogy itt többnyire lakókomplexumok, ahol többnyire szépen rendezett kertek, úszómedence, egyéb szolgáltatások is lehetnek. Ennek a fenntartása nem olcsó, ezért a közös költség is magasabb, mint itthon. A lakókomplexumtól, a lakás méretétől függ: 50 Eurótól akár 200 euróig.

A spanyol ingatlan tartás költséggel jár, mert fizetni kell az IBI-t, ami ingatlan adó, a lakás ingatlankataszteréhez kapcsolódóan, a helyi önkormányzatok által meghatározott százalék arányában évente háromszor kell megfizetni.

Ha nem állandó lakos vagy és nem állandó lakosként veszel ingatlant, akkor még van egy országos adó is, amely szintén a kataszterérték bizonyos százaléka, éves szinten kb. 100 erurótól kezdődhet.

 

A víz díj nem kifejezetten magas.

A villanyáram díja függ a fogyasztástól és attól, hogy kivel kötöl szerződést. Van egy viszonylag magasabb alapdíj és a fogyasztástól függő....különböző variációk, pl. 50 Kwh ingyen, vagy bizonyos órákban, vagy napokon ingyen. A használat alapján kb. 1 Kwh energia kb. 0,22-0,35 Euro. Nyáron ha szükséges a légkondi, akkor nagyobb a fogyasztás és télen, ha fűteni akarsz.

 

Élelmiszer:

Az élelmiszer árak euróban átszámítva közel azonosak, vagy egy kicsit drágábbak. A piacok nagyon kedveltek, ahol a zöldség, gyümölcs nagy választékban kapható, és sokszor mindennek 1-1,5 euro a kg-monkénti ára. Érdemes itt nagybevásárlást tartani és ott megvenni a gyümölcsöt, zöldséget.

1 euróért kapsz pl. 4 nagy db. zsemle-kiflit, 2 euro/1 liter napraforgó olaj, 0,89 euro/laktózmentes tej, szalámik sok esetben 10 dkg/1 euro, a húsok valamivel drágábbak mint itthon. Az étteremben, pl. egy rántott hal sült burgonyával kb. 7-10 euro. Vannak tapasz bárok, ahol falatkák, apró szendvicsek, stb. 1 euróért ehetőek.

Ruházat: a piacokon a hétköznapi viselet megvásárolható, elfogadható áron. Sok kínai üzlet van és persze a nagy divatmárkák is. A partok közelében egyszerűbben öltözködnek....Sok az igénytelen kinézetű turista, akik egy papucsban és egy rövid nadrágban és pólóban töltik a mindennapjaikat. A spanyolok hétvégeken, ünnepeken szeretnek kiöltözni és kávézgatni, vagy éppen megenni a churost, ami tésztailag olyasmi, mint a mi lángosunk.

 

A spanyolok szeretik az életet, a kényelmes életet és ezért nem hajtják agyon magukat. Nem azonnal akarnak meggazdagodni, ahogyan a magyarok.

A hivatalokban szinte senki sem beszél idegen nyelvet, az ügyintézés lassú, nehézkes, várni kell időpontokra. A piaci szektorban, a vendéglátásban ott egészen hajtós munkákkal lehet találkozni. A javító szektorban is sokat kell várni, hogy valami elkészüljön, megjavítsák, stb.

Azt látom, hogy ezen a területen munkaerőhiány van, hiányoznak a "szakik", azok, akik kisebb nagyobb munkát elvégeznek.

 

Meglátásom szerint, aki itt akar dolgozni, annak elsősorban valamilyen szakmával kell rendelkeznie, egészségügy, szolgáltató szektor, beteggondozás, karbantartás, építőipar, stb.

Spanyolországban nagyon sokan élnek.....és valaki írta, hogy nagyon sokan akik itt élnek, nem itt keresik a jövedelmüket, mert második lakhelyként élnek itt, vagy már nyugdíjasok, vagy éppen anyagilag megtehetik az itteni létüket. Tehát nem mindenki itt keresi meg a jövedelmét, amit aztán itt elkölt.

 

A beilleszkedés nem gond, a spanyolok befogadóak, a klíma remek, a pálmafák és a tenger látványa lenyűgöző, vannak szépen rendezett városok, városrészek, lakókomplexumok, sok-sok étterem, óriási játszóterek a gyerekeknek.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése