Ügynökkel, konzulenssel, egyedül?

Hogyan vegyünk spanyol ingatlant?

Hogyan vegyünk spanyol ingatlant?

 

 

 

Egyedül nekivágva? Ügynökre hallgatva? Konzulenssel?

 

1./A legolcsóbb ha egyedül nekivágunk, elvégre nem lehet olyan bonyolult. Vagy még sem?

Az internet tele van ingatlan hirdetéssel (inmobiliara Espana, stb. a Gugli-ba) , kiválasztjuk a számunkra egy szimpatikusat  megkeressük a tulajdonost (vagy az őt képviselő ügynökséget) vagy új építésűnél a beruházót, megbeszéljük a megtekintést és ha megtetszik, íziben le is foglalkozzuk (hogy más el ne vigye az orrunk elől).
Ezután már csak az adásvételi szerződés kell (általában megírja az eladó ügyvédje), majd irány a közjegyző. Én viszem a bank csekket (pénzt)  a vételárról, az Eladó  meg aláírja a közjegyző előtt, hogy a enyém az ingatlan. A közjegyző hitelesít, pecsétel, beadja a Földhivatalba, aki a nevedre is írja.
Ezzel kész is. Ugye nem is volt olyan nehéz?
Nos, ez nem egészen így működik.
És mit csinálsz ha az ügymenetben valami fontosat nem vettél észre? Megvetted, aláírtad, kifizetted.. ennyi,


2./Nem közvetlenül tárgyalsz az eladóval, hanem az ingatlanügynökével. Ő lehet egy ügynökség embere ahová az Eladó „leadta” az ingatanát vagy a Beruházó/Építő cég külsős vagy belső sales ügynöke.
S helyzet egyszerűbb, az ügynök megmutatja az ingatlan képeit, a fizikai jellemzőket, az árat, megszervezi, hogy megnézhesd az ingatlant. Ez esetben az Eladó vagy nincs is ott (általában másodkezes ingatlannál) vagy az Eladó embere is ott van (új ingatlan esetén.
Az ügynök az Eladó megbízása alapján el akarja adni neked az ingatlant, hiszen ez a dolga, ezért fizeti a megbízója, s neked egy vasat se kell fizetni, az ügynök összehoz téged és az Eladót.

Kicsit többen vagyunk, mint ha mindent magad intéznél és továbbra se kell neked fizetni, megteszi azt az Eladó. (Az hogy ezt a árba beépíti lehet valószínűsíteni, hiszen az ügynök nem dolgozik ingyen.)
Egy biztos, sem az eladó, sem az ügynök NEM téged képvisel, hiszen mindkettő eladni akarja az angatlant.
Téged te magad képviseled. Egy idegen ország idegen jogi környezetében úgy hogy valószinüleg egy kukkot se tudsz spanyolul. Van tolmács tán (az ügynök), de ugye ezt már megbeszéltük, hogy ő nem a te embered.


3./Megbízol az egész ügymenettel egy Konzulenst. Ugyan az ingatlant te fizeted és te is írsz alá a közjegyző előtt, de minden másban ott áll valaki a TÉGED képvisel.

Mert ne felejtsd el a használt ingatlan eladója a saját érdekeit képviseli, az ilyen ingatlan ügynöke előtt egy cél lebeg, ELADNI az ingatlant neked (vagy másnak) hiszen akkor üti pénz a markát (jutalék). Új építésű ingatlannál ugyancsak az eladó (építő) a saját érdekeit képviseli, ő eladni akarja azt amiben a pénze fekszik, s nem téged támogatni.
(Láttál Te már olyan ingatlanügynököt aki azt mondja a kuncsaftnak (Vevő), hogy „Javaslom ezt az ingatlant NE vegye meg, mert van némi bibi itt és ott”! Persze, ha az ingatlannak nyilvánvaló és alapvető hibái vannak, a Ügynök NEM is veszi fel a kínálati listára. De itt is különböztessünk meg kis és nagy cégeket, a nagy ingatlanügynökségeknek az ügynöknek azt az ingatlant KELL eladni, amit a cég rendszere kiosztott rá (ő egy alkalmazott, ha nem ad el, kirúgjak) , itt az ingatlan  felvételben nem is játszik szerepet, a nagy cégeknél más veszi fel a kínálati listára és más árulja az ingatlant. Minél kisebb egy cég, az ügynök annál jobban átlátja egy-egy adott ingatlan helyzetét, hátterét)
 


Természetesen új építésű ingatlan esetén a az építtető (Eladó) köthet szerződést a külsős ügynökkel (aki ez esetben az építtető ügynökeként jár el). Ez esetben az ügynöki díjat ő építi be a vételárba, amit ugyanúgy a Vevő fizet. Ilyenkor az ügynök az eladás tekintetében az Eladó javára jár el (eladni az ingatlant), míg a kiegészítő szolgáltatásoknál (bankszámlanyitás, ügyintézés, stb.) a Vevőt segíti (kell a vételhez) , de ezért nem kér díjat a Vevőtől, hiszen megkapja az Eladótól a munkadíját.  Természtesen ez esetben az ügynök s csak azokhoz az ingatlanokhoz viszi a Vevőt, ahol az építtetővel ilyen szerződése van, hiszen ha nincs, akkor nincs értékesítési jutaléka, de a Vevő se fizet, így ez ugye számára értelmetlen lenne. Természetesen a Vevő elmehet direkt az építőkhöz is (lásd 1.pont), de az építő ezért 1 cent engedményt nem fog adni, van egy ár, s viszi vagy nem viszi a jelige. (Manapság viszik, alig van szabad új ingatlan, a tervezőasztalon megveszik)


Ha nem képvisel senki, akkor magadat képviseled.

Sok esetben ez működő dolog, sokaknak van jó üzleti, tárgyalási érzékük, s hazai tapasztalatuk is.
De sok esetben lehet, hogy csak a kasszától való távozás után jössz rá. kihagytál valamit az ismereteidből.
Pl. kiderül, hogy a lakónegyedben hmm, nem a legjobb lakótársaid lesznek, 1 sarokkal odább van a helyi hangoskodó (kocsma, kupi) amit a nappali látogatáskor nem vettél észre. Mint arra a nagy kuka konténerre se figyeltél fel, amit 2 naponta éjfél körül ürít nagy zajjal a kukás autó:
Netán ki gondolta volna, hogy az új 1 millió voltos vezeték a szomszédomban fog elhúzni, vagy a villanegyed egy nagy esőzés után 1 m-es víz alá kerül, hiszen 30 fok meleg volt amikor megnézted. Sorolhatnám napestig. Tanulság: a megtekintésnél légy NAGYON ALAPOS, folytass előtanulmányokat a környékkel kapcsolatban, sokat és sokszor figyeld meg Télen s nyáron.
Szezonban és azon kívül. Néha elcsodálkozhatsz, hogy van ahol ez 2 világ.
 

4./ Egy konzulens díja 3,5-5%-a nettó vételárnak, aki TÉGED képvisel. Nem semmi, de egy ingatlanügynök a jóval egyszerűbb ÉRTÉKESITÉSNÉL is kér ennyit (lásd otthoni díjak), de te most vásárolsz, így ez most nem releváns.

De feledd el, ez nem egy 10 perces meló, hogy a Konzulens megtapsolja, hogy a közjegyző a nevedre írta az ingatlant és kész. Már a kiválasztás a TE IGÉNYEDNEK (és nem az Eladó akaratának) is néha hónapokig tart. Megtekintések, ellenőrzések, mert ugye az ember a saját FB profiljára SE a legrosszabbul kinéző profilképét teszi ki, az ingatlan eladó sem a penészes falrészt. Vonatkozik ez minden ingatlan hirdetésre, on line bemutatásra. Ha tudnád, hogy a mai fotótechnika néha mi mindenre képes…

És amig a dolog nem fordul komolyra – tehát nem jössz ki VÉTELI szándékkal, addig a Konzulensnek se kell egy vasat se fizetned, ingyen ellát ajánlatokkal, információkkal.

(Észreveszed Te, hogy egy régebbi, másodkezes ingatlan veszélyt jelenthet az itt gyakori földrengések esetén? Igaz ezek kicsi 1,2-2,3-asok, de ha jön egy közepes csak 4,5-öt? Természetesen egy Konzulens se földrengéses, de a házra ránézve sok minden látszik. Egy jó konzulens néha egy kerti pálmáról megmondja, mikor jöhettek ide az első lakók)

 Mindenki maga döntse el, hogy megéri el. A konzulens szerződést köt veled, számlát ad. A konzulens a konzulensi díj egy töredék részét (cca. 1/10) szerződéskötéskor kéri, hiszen ha meggondolod magad, hogy még se veszel ingatlant, a család közben lebeszél (a tengerpart egyetlen ingatlanja se jó neked, kiderül hogy nincs rá MOST pénzed), akkor legalább addigi munkájának  egy része megtérüljön, a konzulensi díj 70%-át a megtalált, letárgyalt ingatlan lefoglalásakor kér (hiszen eddigre ő már szinte minden munkát elvégzett, neked csak fizetned kell) és 20%-át ha az egész ügylet jogilag is véget ért.
Természetesen ezt a pénzt meg lehet takarítani: lásd 1.pont

5./Ha az 1 pontot választottad és mégse úgy jött össze minden, ahogy hitted, s úgy érzed becsaptak, akkor sincs a világ vége. Fordulhatsz most tényleg a Konzulenshez, hogy segítsen. Aki átnézve a történetedet (iratokat) azt mondja, hogy „minden szabályos volt, te nem figyeltél erre vagy arra” és „itt nincs mit csinálni” vagy – ha úgy látja, hogy téged becsaptak és valamit itt tenni lehet, akkor elvállalja az ügyet, bevon jogászt, stb. Itt nem tudok mondani konzulensi díjat, mert minden eset más. De sok hónapos, netán éves procedúrára kell készülni.

6./Azért ne feledkezzünk meg az „ingyen, baráti” segítőkről se. Ők általában magyarok. Közös a nyelv, egy akolból jöttünk a mottó. Őket úgy ismered fel, hogy a szövegkörnyezetükben nem az „elintézzük, szolgáltatjuk” kifejezések szerepelnek, hanem a „mi magyarok segítünk egymásnak”, „látod X  ezer magyar lájkol minket, ez nem lehet véletlen”, a „lányom/fiam ügyvéd/jogász helyben”, a „barátom az ingatlanos”, a „tuti banki ingatlanokat tudunk”, stb., a magyar nyelv kacifántosságát felhasználó szófordulatok.
Természetesen ez is egy választható opció, jó érzés hogy vannak önzetlen segítők is a világon.


És egy ingyen jótanács: SOHA NE LEGYEN A TOLMÁCSOD az ellenérdekű fél képviselője.
Ha tudsz spanyolul akkor ez a pont tárgytalan.

 




Összefoglalás: Egy saját kezűleg végzett spanyol ingatlanvásárlás 3,5-5%-ot csökkent a vételi (beruházási) költségeken. Természetesen nem ajánljuk élből (nem vagyunk mi a saját magunk ellensége) csak a teljes és korrekt tájékoztatás érdekében jelezzük, ez is egy opció. De akkor nagyon értened kell, hogy mire figyelj, mit csinálj, illetve mit NE csinálj!

Tehát, ha spanyol ingatlan vásárlására adtad a fejed, a Bonavida lehet  Konzulensed, bármelyik szolgáltatását igényelheted. Ha meg egyedül csinálod, semmi szükség nincs ránk.

Bonavida Spanyol Ingatlanok

    C/ San Pascual 192
    +36 70 264-7189
    info@bonavida.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Nyaraló
Társasház
Sorház
Családi ház