Egy kis matek

Gondolatok az önbiztositásról.

(Gondolatok az önbiztositásról. Avagy az "egérútról".)

 

Van havi cca. 370 EUR-d a jövőd bebiztositására?

Egy kis matek.

 

Ha csinálsz magadnak Spanyolországban egy egyéni vállalkozói (autonomo) státuszt – ami nem jelent feltétlen alkalmazotti, jövedelmi státuszt – akkor fizetsz havonta cca. 370 EUR, un. egyéni vállalkozói „adót”. Ebben benne van a helyi egészségbiztosításod és a nyugdíj is.

 

Nem kell feltétlen helyben önállóan vállalkoznod önállóan, hanem mint autonomo úgymond bedolgozhatsz (távmunka) egy (spanyol) cégnek is, aki aztán intéz mindent, könyvelésed, adózásod.

Ha nem csinálsz semmit, persze nincs fizetés, de attól az autonomo státuszod él, s persze az adót fizetni kell. De ez a jövő ára.

Mind ehhez nem is kell non stop itt élni.

 

Ha ezt fizeted min 15 éven át az 15*12*370 EUR = 66.000 EUR

(nem feltétlen kell a 15 év, mert pár évet „áthozhatsz a magyar jogviszonyodból is.)

Nos, ha eléred a 65. évet, elmehetsz spanyol nyugdíjba (is).

 

A mai szabályok szerint a 15 éved után fogsz kapni cca. 500 EUR havi nyugdíjat. ez évi 6.000 EUR. (Hangsúlyozom, hogy ezt úgy, hogy kvázi nem is dolgoztál, hiszen ha dolgozol is, akkor van munkajövedelmed, ami után persze van TB, de azzal a nyugdíjad is nő)

 

Amihez persze majd hozzájön a hazai nyugdíjad is, ami – ha az átlagot vesszük alapul – szintén vagy 500 EUR (igaz ezt nem 15 hanem 30-40 év után, ráadásul napi 8-10 óra munka után kapsz), amiből itt meg is lehet élni.

 

Így ha megéled a 76. éved, visszakaptad a befizetett összes autonomo adódat. Az utolsó centig.

 

És kaptál életed végéig egy szuper egészségügyet, ami – persze ha garantálni nem is tudja – de mindent elkövet, hogy megéld az öregkort. (Lásd az EU és a WHO kimutatásokat, mely szerint a spanyol egészségügy az egyik legjobb a világon. És közegészségügyként, ami jár(na) neked.

 

Nos, kérem ez az, ami megfizethetetlen. Az életed.

 

(Nézd meg átlag meddig él Magyarországon egy férfi és meddig Spanyolországban. S nem a spanyolságon vagy a magyarságon van a hangsúly (ez nem biológiai determináció) hanem az élet minőségén, főleg az utolsó harmadban. Egy fiatal mindent kibír – mondják, 60 felett már ez nem így van. (Főleg ha a „mindent kibíró” fiatal 0-40 éves kora között annyi légszennyezést, mérget, stresszt szedett össze Kelet Európában, amit a szervezete idővel jelez)

Ráadásul, ha a spanyol nyugdíjad + a magyar nyugdíjad nem lép át egy bizonyos összeget, nem csak a gyógyításod ingyenes, de még minden gyógyszered is.

(Ez az otthoni TB mellett akár csillagászati is lehet)

 

Tanulság: ha létrehozol egy bázis magadnak Spanyolországban, a jó éghajlaton, az egészséges környezetben biztosan hozzáadhatsz életéveidhez vagy 10-et, amit ráadásul élhetően élhetsz meg.

 

Ha veszel egy kis ingatlant (már 60.000 EUR-tól kaphatók másodkezes tengerparti lakások) nem csak financiális befektetést csinálsz, hanem gondolsz a jövődre is.

Persze lehet választani majd a János Kórházat is. Igaz akkor meg WC papírba, behozatott zsemlébe és „hálapénznek” nevezett „ na-ki-jut-be-a-másik-(és a halál) -elött-az – ultrahangra” költségnemre kell gondolnod.

Egy biztos, az óra ketyeg…

 

Keresse a Bonavida-t. Vannak javaslataink.

Választ adunk kérdéseire.

 

Bonavida Spanyol Élet

Bonavida Spanyol Ingatlanok

    C/ San Pascual 192
    +36 70 264-7189
    info@bonavida.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Nyaraló
Társasház
Sorház
Családi ház